אתה מתרגש, החלטת להירשם לקורס מצנחי רחיפה ועכשיו רק נשאר להחליט איפה כדאי ללמוד ולצאת לדרך המרגשת. במאמר זה נסקור מספר נושאים חשובים שמומלץ מאוד לקחת בחשבון רגע לפני שנרשמים ללימודי מצנח רחיפה, קונים ציוד ומתחילים לרחף.
רחיפה במצנח רחיפה היא פעילות קסומה ונהדרת. הנוף תמיד נראה טוב מלמעלה. מספר הולך וגדל של אנשים ברחבי העולם מוצאים את עצמם יושבים (או שוכבים – זה עניין של העדפה) בשמיים להנאתם ועבור חלקם רחיפה במצנח רגיל או ממונע היא אף מקור פרנסה. זה נראה כל כך פשוט מהצד אולם הדרך אל האושר רצופת אתגרים וסכנות. מאמר זה נכתב כדי להחליק את דרככם פנימה אל העולם הזה תוך כדי שימוש בחכמת ההמונים וטעויות העבר של מרחפי הקהילה. מרבית העצות כאן נאספו מתוך פורומים פנימיים של מרחפי הקהילה בארץ לאורך השנים ובאדיבותם.
בחירת המדריך הנכון
הטעות הראשונה של הרבה מרחפים מתחילים קרתה עוד לפני שעלו לאוויר. בחירה לא מוקפדת של מדריך עלולה להסתיים באסון . תיקון של חוק הטיס משנת 2015 קובע כי מדריך מצנחי רחיפה חייב להיות בעל רישיון הדרכה מטעם רתא (רשות התעופה האזרחית). לשימושכם צירפנו מאתר רת"א רשימת מדריכים ברישיון. כמו כן, חניך אשר סיים בהצלחה את ההכשרה הבסיסית בלימודי מצנחי רחיפה יעניק לחניך 'אישור הפעלה כללית' – אסמכתא רשמית הנחוצה על פי חוק בארץ על מנת לרחף במצנח רחיפה.
אזהרה מאתר רת"א – מר ארנון הרלב ובית הספר לרחיפה "עגור" אינם בעלי רישיון הדרכה מרת"א להדרכה על מצנח רחיפה או כל כלי רחף אחר.
רגע לפני שאתם מעבירים תשלום זה הזמן לוודא עם המדריך שלכם:
שיש פוליסת ביטוח על החניכים (לא מספיק לשאול, מומלץ לבקש לראות).
שבטיסות הגובה תמיד יהיה מדריך מנחית מוסמך בשדה הנחיתה.
שהציוד שבו ישתמש החניך יהיה חדיש ותקין לכל אורך הקורס.
עצה ידידותית – לא להתפתות למחירי הדרכה זולים, משמעות ההוזלה במחיר הקורס היא חסכון בעלויות המדריך כגון ביטוח, ציוד, הכשרה ורישוי.
קורס מצנחי רחיפה עם מדריך בעל רישיון
נכון לזמן כתיבת המאמר, עבור מי שמעוניין ללמוד לרחף אך ורק עם מדריך בעל רישיון, אין שפע של אפשרויות בחירה. לצד הבעייתיות הברורה במיעוט מועדוני הדרכה ברישיון היתרון הגדול הוא שקל יותר לבחור:
איך מתנהל קורס מצנח רחיפה?
נרשמתם לקורס והגיע היום הגדול. מה מצפה לי? את הקורס התלמידים יתחילו בלימודי תאוריה, הכרת הציוד ותרגול שליטה קרקעית עוד לפני שייצאו את עמדת ההמראה. עם סיום פרק זה התלמידים יחלו בתרגול הרחיפה. הקורס מחולק לשלושה קורסים כאשר הם מבוצעים לפי הסדר הנ"ל:
גובה נמוך – רחיפות סולו קצרות ופשוטות מגובה נמוך. מתבצע באתרים כמו פלמחים בחודשי הקיץ ושרונה בחודשי החורף.
גובה גבוהה – המשך ישיר של קורס גובה נמוך. בשלב זה החניכים ילמדו להמריא מאתרים המוגדרים אתרי גובה גבוה כגון מבוא חמה, גלבוע. שימו לב! באתרים מסוג זה למדריך שנמצא באתר ההמראה אין אפשרות להנחית את התלמידים כראוי בשדה הנחיתה ולכן חובתכם להתעקש כדי לוודא שיש מדריך מנחית!
קורס רכס – רחיפה ברכס מתאפשרת באמצעות עילוי שנוצר עקב פגיעת רוח הבריזה בצוק או דיונה שלקו החוף. שיטת רחיפה זו שונה מאשר רחיפה בהרים ודורשת כישורים אחרים. קורס רכס מכשיר את החניכים לרחיפה באתרי הרכס בארץ כגון נתניה וארסוף. רחיפה במצנח רחיפה בנתניה איננה מתאימה למתחילים עקב המבנה הטופוגרפי של העמדה.
העלות משתנה מדי פעם ומוערכת בכ 12 – 10 אלף ש"ח לשלושתם.
לפני הטיסה הראשונה יבוצעו מספר שעות תרגול שליטה קרקעית (אם חשתם שלא תרגלתם מספיק שליטה קרקעית לפני שלב הרחיפות בקשו מהמדריך שלכם לחזור לתרגול נוסף על הקרקע). שליטה קרקעית טובה היא הבסיס האיתן של כל טייס. חסך בתרגול שליטה קרקעית עשוי להביא ליכולת ירודה בהמראה וסיכון הטייס. למרבה הצער, החניכים לא מספיקים לעבור מספיק שעות תרגול על הקרקע במסגרת הקורס ומאוד מומלץ להקדיש מספר שעות בחודש לתרגול שליטה קרקעית והנפות.
האם כדאי ללמוד מצנחי רחיפה בחו"ל?
פעמים רבות עלתה השאלה האם כדאי ללמוד מצנחי רחיפה בחו"ל. נכון שהפיתוי לשלב קורס מצנחי רחיפה עם טיול בחו"ל קיים תמיד. בנוסף, יש מדינות בחו"ל שבהן שפע האתרים, המועדונים והרמה המקצועית בתחום הרחיפה עולה על זו שבארץ בהרבה. אולם, יש כמה יתרונות מובהקים בללמוד לרחף במקום בו אתה מתכוון לחיות. במהלך הקורס אתה תלמד להכיר את האתרים בהם ניתן לרחף בארץ. זהו בהחלט היתרון הגדול ביותר היות ולכל אתר יש את המאפיינים שלו ואת דגשי הבטיחות שלו. לאחר הקורס תלמיד שלמד בארץ יכיר היטב את האתרים הרלוונטים לרמתו ביחס לאדם שלמד לרחף במדינה אחרת. בנוסף, יתרון עצום ללמידה בארץ הוא ההיכרות עם מרחפים נוספים בקהילה ויצירת הקשרים ההכרחיים כדי להשתלב בקהילה. מצנחי רחיפה הוא אמנם ספורטי יחידני אולם קשרי החברויות שנוצרים סביב תחום העיניין המשותף משדרגים משמעותית את החוויה.
ללמוד לרחף ביו-טיוב?
כשמסתכלים על טייס מצנחי רחיפה מיומן בפעולה, מה שהוא עושה נראה קל ופשוט. אולם בפועל כאשר מנסים לראשונה להניף מצנח מגלים כי לא כן הדבר. אשלייה זו עשויה לגרום לאנשים מסויימים לשקול את האפשרות לדלג על הסמכה מסודרת ולקפוץ ישר למים. ובעידן היו-טיוב הדבר אכן נעשה בתדירות הולכת ועולה. האם זה אפשרי? בהחלט! הרי חלוצי התחום למדו את הרחיפה בדיוק באותו אופן עם ציוד הרבה פחות טוב. אולם, הדבר כרוך בסיכון עצום. האוויר הוא בלתי נראה וגם התופעות שמתרחשות בו אינן נראות בדרך כלל. המדריך מיומן בקריאת תחזית מזג האוויר, בהכרת האתרים השונים ודפוסי הרוח בהם, הכרת המגבלות של החניך והידע שלו ובשיקול זהיר של כל המשתנים במשוואה הוא יקבל החלטה מושכלת אם לתת לחניך להמריא או לאו. במידה והחניך מרחף, המדריך ילווה אותו לאורך כל הרחיפה כאשר ביניהם תקשורת רדיו קבועה דרכה עוברות ההנחיות. ניסיון לחסוך את עלות ההדרכה יכולה לעלות ביוקר ולהרחיק את התלמיד מהתחום לתמיד.
יחד עם זאת אנו חיים בתקופה היסטורית שבה ניתן לגשת באופן די חופשי למידע ואני מעודד כל אדם לחקור וללמוד את מה שניתן ללמוד דרך המחשב. יש ביו-טיוב אלפים רבים של שעות וידאו של רחיפה. החל מכיסוי של תחרויות עולם ברחיפה וכלה בתאונות רחיפה מהודו משנות התשעים המוקדמות. מכולם אפשר ומומלץ ללמוד. אבל לא כתחליף למדריך טוב.
כמה מילים על ציוד מצנחי רחיפה
שאלת הציוד למצנחי רחיפה עולה רבות בקרב מתעניינים בתחום ושל מרחפים גם יחד. ענף יצרני מצנחי הרחיפה מתפתח ונהנה מקדמה וחופש מידע והשיפור באיכות הציוד הוא מתמיד ועקבי. המצנחים שמיוצרים בימינו הם בטוחים עשרות מונים יותר מאלו שיוצרו בעבר ומאפשרים לקהל רחב יותר של מתעניינים להיכנס אל התחביב בבטחה מקסימלית. השיפור המשמעותי באיכות הציוד ובמשקלים ההולכים וקטנים שלו מביא מרחפים חדשים רבים כל שנה. השאלה הראשונה של מתעניינים רבים ברחיפה תהיה כמה עולה ציוד מצנחי רחיפה?
אורך חיי מצנח הוא 300-400 שעות אוויר. חשיפה לטמפרטורה גבוהה, לחות, מליחות, הן חלק מגורמים רבים אשר מאיצים את הבלאי של המצנח כמו גם כישורי הטייס (כשמתחילים הכנף נחבטת יותר בקרקע בנסיונות הנפה כושלים). בפן אחר, ישנם כנפיים קלות משקל אשר מיועדות לרחיפת Hike&Fly בעיקר, בעלות בלאי מואץ עקב דלילות החומר. מצנחי רחיפה מחולקים לארבעה קטגוריות: ENA, ENB, ENC, END כאשר הקטגוריה הבטוחה ביותר ומתאימה לרמתו של מתחיל היא ENA והמצנחים בקטגוריה END משמשים לרוב לתחרויות. מצנחי END הם בעלי מוטת כנף גדולה בהרבה מאשר במצנחי ENA ולכן הם מהירים ואגרסיביים יותר בתגובה לאוויר פעיל. יצרנים מובילים: OZONE, ADVANCE, SKYWALK, GIN. מחיר מצנח רחיפה חדש נע בין 10 – 15 אלף ש"ח.
ריתמה – הכסא בו אנחנו יושבים. מתחילים תמיד בריתמה המסורתית – ריתמת ישיבה. אולם, רובם הגדול של חובבי רחיפת מרחק (קרוס קאנטרי) יעדיפו ריתמת שכיבה אשר מאפשרת מצב יותר קרוב לשכיבה אשר מאפשר נינוחות, הגנה מהרוח ומקטין את הגרר. הריתמה תכלול גם אלמנטים של הגנה על הטייס, אחסון והתממשקות למצנח רזרבי. מחיר ריתמת ישיבה חדשה ינוע בין 3 – 5 אלף ש"ח.
מצנח רזרבי – מצנח חירום אשר נמצא בבטן הריתמה הראשית וניתן למשוך אותו החוצה במקרה הצורך באמצעות ידית. מצנח רזרבי יש לקפל ע"י גורם מוסמך אחת לשנה. כיום ישנם מצנחים רזרבים שניתן לנהג ולהבטיח נחיתה בחוף מבטחים. מחיר של רזרבי חדש נע בין 3 – 5 אלף ש"ח.
שוק המשומשים בארץ קיים אולם הוא קטן והמצנחים בארץ נאלצים לעמוד בתנאי חום ושטח קשים בהרבה מאלו שנמצאים באירופה ולכן קונים רבים של ציוד משומש יפנו דווקא לשוק האירופאי דרך קבוצות פייסבוק וטלגרם יעודיות.
קסדה – חשוב מאד להצטייד בקסדה העומדת בתקן רחיפה EN966. להגנה מקסימלית יש לבחור בקסדה מלאה.
ואריומטר – מכשיר שמודד את הפרשי הלחצים באוויר ומכך מסיק קצב עלייה/ירידה. מכשיר ואריו מומלץ.
מכשיר רדיו – מקובל לרחף עם מכשיר רדיו ולהיות בקשר עם החברים המרחפים.
בנימה אישית, כותב המאמר ממליץ לכם לא לנסות לחסוך כסף על חשבון בטיחות. לא בשלב ההדרכה ולא בנושא רכישת הציוד. בהחלט ניתן להשיג ציוד משומש איכותי במצב טוב. אבל שוק המשומשים מלא גם במצנחים שלא ראויים לרחיפה בין אם בגין מצב ירוד ובין אם בגין שנת ייצור רחוקה (משמע טכנולוגיה ישנה ונחותה). ולכן אסכם בהמלצה חמה לרכוש חדש למי שיכול בלי להתאמץ. ולמי שאין כסף לקנות חדש בהחלט כדאי לנסות לרכוש ציוד משומש אך עדיף לקבל חוות דעת של מרחף מנוסה לפני שתקנו.
טיפים ליום שאחרי הקורס מצנחי רחיפה
סיימתם את הקורס בהצלחה רבה וקיבלתם את אישור ההפעלה הכללית הנחשק. עכשיו אתם נושאים באחריות המלאה על עצמכם ומי שישגיח עליכם בצעדיכם הראשונים בתחביב לאחר הקורס הם קהילת המרחפים. בקשו להצטרף לקבוצות המדיה השונות של קהילת המרחפים. קראו את ההודעות והכירו את הקהילה. אלו האנשים שיחלקו אתכם את השמיים ויעזרו לכם להתקדם בספורט.
קראו תחקירי תאונות, טבלת אירועים (ארז), פורום רוח הקודש ופאראויקי קישורים.
קראו את חוזר רתא – כללים להפעלת כלי רחיפה
צאו לקורס SIV בהקדם האפשרי – קורס SIV הוא קורס שנכון לעת כתיבת המאמר לא ניתן לבצע בישראל. בהגדרתו, קורס זה מתרגל מצבי חירום באוויר ולכן חייב להתבצע מעל מים עם סירת כוננות ומדריך אשר מנחה את התלמיד באמצעות מכשיר קשר ותיעוד.
ביטוח תאונות אישיות. מצנחי רחיפה הוא ספורט אתגרי בעל סיכון לפציעה ואף מוות. מומלץ מאד (ובאתרים מסויימים אפילו חייב), להחזיק פוליסת ביטוח תאונות אישיות בעל החרגה של ספורט אתגרי עם ציון במפורש של העיסוק במצנחי רחיפה.
קישורים שימושיים:
פליי באבל – מועדון מצנחי רחיפה באנגליה שמוכר ציוד רחיפה באינטרנט וגם מעלה הרבה מאד תוכן איכותי וטוב לחובבי מצנח רחיפה דרך ערוץ היו טיוב שלהם.
דף מזג אוויר – דף שהוקם כעזר לנגדו של המרחף. בדף תוכלו למצוא הטמעה של אתרי תחזית ושבשבות כמו כן קישורים לכל האתרים הרלוונטיים לחיזוי מזג אוויר בישראל.
הפורום הבינלאומי הרשמי – paragliding forum. פורום של הקהילה העולמית של הרחיפה בוא ניתן למצוא ולהשתתף בדיונים בכל נושא אפשרי הנוגע למצנחי רחיפה. כמו כן, פורום קניה ומכירה של ציוד לחברים רשומים בלבד.
אתר פאראויקי – פורום ותיק של קהילת הרחיפה בו התקיימו דיונים אין ספור בכל תחום אפשרי הנוגע לרחיפה ורחיפה בארץ בפרטי.
פורום רוח הקודש – פורום חילופי מסרים מבית היוצר של פארויקי.
קבוצת הפייסבוק של קהילת מצנחי הרחיפה בארץ.